Arıcılık Nedir ve Nasıl Yapılır?
Toros Dağı Bal
Şubat 16, 2023
Arıcılık Nedir ve Nasıl Yapılır sorusunu soruyorsanız size Arıcılık hakkında altın değerinde bilgiler sunuyoruz. Yazımızı okumaya devam edin… 🐝
Arıcılık için çok fazla şeye de ihtiyaç duymazsınız. Ayrıca, az sermaye ile kısa sürede gelir kazanmanız da mümkün. Bunlara ek olarak, hobi olarak da yapabileceğiniz ve emekliliğinizde size uğraş olabilecek de bir iştir.
Peki arıcılık nasıl yapılır ve bilinmesi gerekenler nelerdir? Arıcılık yapmak kolay olsa da bilinmesi ve dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Bunları göz önünde bulundurarak arıcılık faaliyetlerine başlamanızı tavsiye ederiz.
Nasıl Arı Yetiştiricisi Olunur?
Arıcı olmak için maddi kaynak dışında bilinmesi gereken birçok nokta vardır. Örneğin arıcılık iki çeşide ayrılır. Bunlar sabit arıcılık ve gezgin arıcılık olarak söylenebilir. Sabit arıcılık, sıfırdan bu işe başlamak isteyenler için uygundur. Gezgin arıcılık ise daha profesyonel bir arıcılık faaliyetidir.

Sabit Arıcılık Nedir?
Sabit arıcılık, arıcılık faaliyetini bir hobi olarak veya ek gelir elde etmek amacıyla yapmak isteyenler için uygundur. Bu arıcılık yönteminde koloniler sabit kalır ve herhangi bir taşıma işlemi yapılmaz.
Sabit arıcılık sadece yöntem ile değil resmi açıdan da gezici arıcılıktan ayrılır. Sabit arıcılık yapmak için Tarım ve Orman Bakanlığı TÜRKVET sistemine kayıt olmanız gerekir. Bunlara ek olarak, gezici arıcılık faaliyetinde bulunanlar hem arıcılığa hem de bitki çeşitliliğine hâkim olmak zorundadır.
Sabit arıcılıkta ise arıcılık hakkında yeteri bilgisi olmayan amatörler içindir. Başlangıç için çok uygun bir arıcılık modelidir. Amatörler belirli bir süre sabit arıcılık yaparak profesyonel gezginci arıcılık faaliyetlerine geçebilecek donanıma sahip olurlar.
Sabit arıcılık ile gezgin arıcılık arasındaki farkı şu şekilde de listeleyebiliriz.

Sabit arıcılıkta dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta ise yer seçimidir. Yer seçiminde aşağıdaki gerekenler göz önünde bulundurulmalıdır:
- Arılık işlek yollardan ve yerleşim yerlerinden uzakta olmalıdır
Arılık tarımsal ilaçlama yapılan yerlerden uzakta olmalıdır
Arıcılık faaliyetinin verimli olabilmesi için arılığı rüzgârsız ve çamurdan uzak bir alana yerleştirmek gerekir.
Gezici Arıcılık Nasıl Yapılır?
Gezici arıcılık, sabit arıcılığa nazaran daha çok teknik ve bilimsel bilgi birikimi gerektirir. Çünkü bu arıcılık yönteminde kullanılan ekipmanlar profesyoneller içindir. Gezici arıcı olmak isteyenlerin ilk olarak sabit arıcılıkla arıcılığa başlamalı ve gerekli alt yapıyı oluşturmalıdır.
Gezici arıcılıkta ise Orman ve Su İşleri Bakanlığına başvuruda bulunulmalı ve arıcılık konaklama belgesi için izin alınmalıdır. Aynı zamanda Arıcılık Yönetmeliği doğrultusunda faaliyetleri gerçekleştirmek gerekir.
Gezici arıcılık süreçlerini şu şekilde toplayabiliriz:
- Konaklanacak yer için yasal süreçler doğrultusunda yer sahibi ile anlaşma yapılır. Devlet himayesinde bulunan bir ormanda konaklama yapılacaksa Orman ve Su İşleri Bakanlığına başvurmak önem taşır.
- Hayvan Sevklerine Mahsus Yurtiçi Veteriner Sağlık Raporu alınır.
- Arı konaklama belgesi alınır.
Gerekli durumda Türkiye Arıcılar Birliği kaydının göstergesi olan arıcı kimlik kartı, jandarma veya polis gibi yetkili kişilere gösterilir.

Arıcılık Hangi Bölgede Yapılır?
Şimdiye kadar arıcılık türleri nelerdir ve arıcılık nasıl yapılır hakkında bilgiler verdik. Peki arıcılık hangi bölgelerde yapılır ve verim yapılır öğrenelim.
Aslında Türkiye’nin hemen her yerinde arıcılık yapmak mümkün. Hatta, Türkiye arıcılık ve bal üretiminde diğer ülkelere göre çok daha iyi bir konumdadır. Buna rağmen bazı bölgeler arıcılık yapma için çok daha uygundur.
Örneğin; Ege, Karadeniz ve Akdeniz bölgeleri arıcılığın yaygın olduğu bölgelerdir. Üretilen bal çeşidi de bu noktada önemlidir. Çiçek balı üretimi için Toros dağları daha uygunken kestane balı üretimi için Batı Karadeniz yaylarını tercih etmek daha faydalı olacaktır.
Türkiye’de arıcılık için en çok öne çıkan iller ise Muğla, Adana, İzmir, Ordu, Mersin, Sivas, Aydın, Balıkesir ve Siirt’tir.
Her ne kadar arıcılık faaliyeti için bölge ve şehir seçimi doğru olsa da arıcılık takvimine uyulmazsa verim alınamayacaktır. Arıcılıkta sezon coğrafik koşullara göre değişmekle birlikte şubat ve mart aylarında başlar. Bal hasadı sezonu ise genellikle eylül ayıdır.
Bu arada Toros Dağı Bal ürünlerini Torosların yüksek yaylarında üretmektedir.

Bal Nasıl Tüketilir?
Bal Nasıl Tüketilir? Toros Dağı Bal Haziran 21, 2025 Bal Binlerce yıldır sofralarda yer alan bal, yalnızca tatlı bir lezzet değil; aynı zamanda doğanın sunduğu

Toros Dağı Balı Neden Seçilmeli?
Toros Dağı Balı Neden Seçilmeli? Toros Dağı Bal Mayıs 31, 2025 Toros Dağı Bal Doğal beslenmenin ön plana çıktığı günümüzde, bal seçimi hiç olmadığı kadar