Bal Nasıl Yapılır? Arıların Yaşamı
Toros Dağı Bal
Eylül 24, 2022
Bal nasıl yapılır sorusu herkesin hayatı boyunca en azından bir kere düşündüğü sorulardan birisidir. Kimi zaman kahvaltılarda tükettiğimiz kimi zaman da yemek ve tatlılara koyduğumuz bal, oldukça özel bir besindir. Yapımı da bir o kadar uzun ve zahmetlidir. İşçi arılar bal üretmek için çiçek çiçek dolaşarak polen ve çiçek nektarları toplarlar. Daha sonra da çalışarak sofralarımıza gelen bu muhteşem lezzeti üretirler. Peki bu süreçler nasıl işliyor, balı üretirken ne gibi aşamalar bizleri bekliyor? İşte arıların ve balın inanılmaz tarihi…
Bal Nasıl Yapılır?
Bal nasıl yapılır sorusuna gelecek olursak bunun elbette çiçeklerden yapıldığını hepimiz biliyoruz. Fakat bu sadece bal yapımının en ufak detayı. Toplayıcı arılar çiçeklerden topladıkları nektar ve özleri, vücutlarında biriktirirler. Daha sonra topladıkları bu besinleri işçi arılara aktararak onların bal yapmalarını isterler. İşçi arılar ise bu malzemeleri teker teker işleyerek çeşitli yöntemlerden geçirir. Bu süreçte sakkaroz, glikoz, früktoz ve pek çok nektar bala karışarak farklın bir lezzet ortaya çıkar. Sonraki adımda ise işçi arılar balın nemini ortadan kaldırmak için hızlıca kanat çırpar ve kovanı havalandırır. İşte doğal bal ortaya çıkış hikayesi bu şekilde ilerler.

Organik Bal Üretimi Nasıldır?
Organik bal üretimi için dikkat edilmesi gerekilen önemli faktörler vardır. İşçi arılar bu süreçte nem oranına oldukça dikkat ediyor. Olgunlaşmış olan balın içerisinde mutlaka %20 oranından daha az nem olması gerekiyor. Kovanda topladıkları nektarların bala dönüşmesi ise yaklaşık olarak 2 – 3 gün sürebiliyor. Arılar ortalama bir gram bal üretebilmek için 180.000 tane çiçeğe uğruyorlar. Yani balın sofralarımıza gelişi oldukça uzun bir süreç alıyor. Bir arının ömrü boyunca ürettiği bal yaklaşık olarak bir çay kaşığının çeyreği kadardır. Bu yüzden bu özel besinin kıymetini bilmek ve düzenli olarak tüketmek gerekiyor.

Bal Üretiminde Önemli Faktörler
Bal üretimi için arılar çeşitli süreçlerden geçerler. Üretilmesi oldukça zahmetli ve uzun olan bal, kovanın uygun şartlarda olması ile üretilir. Bal üretiminde en önemli olan faktör kovanların mevsime uygun bölgelerde bulunmasıdır. Bunun dışında herhangi bir ilaç kullanılmaması gerekiyor. İlaç kullanımı arıların işini güçlendirerek organik bal üretimini engeller. Arı kovanlarının bakımı da dikkat edilmesi gerekilen hususlar arasındadır. Çok sıcak ya da çok soğuk ortamlarda bulunan kovanlarda bal üretimi daha uzun ve zor olur.
Arıların Yaşamı
Arılar nasıl bal yapar diye düşünüyorsanız ilk olarak arıların yaşamından bahsetmek gerekir. Bu özel canlıları diğer hayvanlardan ayıran en büyük özellik sosyal yaşantılarının olmasıdır. Bir kovan içerisinde yaşam süren arılar, sosyal yaşantılarına önem veren canlılardır. Aynı zamanda kalabalık bir yaşam sürmelerine rağmen hepsi aynı zamanda kovanda bulunmaz, birbirlerine zaman ve vakit ayırırlar. Kendilerince planlanmış bir kast sistemine de sahiptirler. Onlar bireysellikten değil, beraber çalışma kuvvetinden yararlanırlar. Bu yüzden kendileri çalışkan olmaları ile de bilinmektedir.

Arıların Özellikleri
Arılar hakkında bilgi edinmek için bu içerik tam da size göre. Bu özel canlılar hayatımıza devam edebilmemiz için ekosistemin ihtiyaç duyduğu önemli canlılardır. Yani özetleyecek olursak arılar yeryüzünden silinirse yaşamın devam etmesi maalesef imkansızdır. Bu yüzden onların ne kadar önemli canlılar olduğunu bilmek gerekiyor. Yaşamak için bala ihtiyaç duyan arılar, kendi besinlerini kendileri üreten nadir canlılardandır. Dünya üzerinde yaklaşık olarak 20 bin, Türkiye sınırları içerisinde de 2 bin türde arı bulunuyor. Dünyanın tarihi boyunca arılar hep vardı ve hep de var olmaya devam edecektir.
Arılar Neden Önemlidir?
Arıların yaşamı ile diğer canlıların yaşamının oldukça farklı olduğunu söyledik. Peki bu canlılar neden önemlidir? Onları diğer canlılardan ayıran özellikler nelerdir? Arıların doğa için önemi sadece bal ile sınırlı değildir. Yapmış oldukları önemli işlerin başında ise tozlaşma ismini verdiğimiz görev geliyor. Bugün sofralarımızda yer alan meyvelerden tutun koskoca orman ekosistemine kadar pek çok şey arıların tozlaşması ile mevcuttur. Bilimsel araştırmalara göre sofralarımızdaki yemeklerin %70’i arıların tozlaşma hizmeti sayesinde bulunuyor. Onların olmadığı bir dünyada yaşam sürmek mümkün değildir. Bu yüzden onların çok önemli ve değerli canlılar olduğunu unutmamak gerekiyor.