Bal Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Bal

Bal hakkında doğru bilinen yanlışlar nedeniyle çoğu kişi yanlış bilgilere sahiptir. Doğal bir ürün olan balın her ne kadar faydalı ve şifalı olduğu düşünülse de bazı yanlış bilgiler mevcut. Bu bilgiler kulaktan kulağa yayıldığı için tüketicilerin yanlış bilinçlenmesine neden oluyor. Yanlış bilgilerin çoğu ise bilimsel çalışmalarla çürütülmüştür. Yine de bu doğal ürün hakkında yanlış bilinenlerin aslını bilmek gerekir.

Bal Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar Nelerdir?

Bal hakkında doğru bilinen yanlışlar söz konusu olduğunda birçok unsurdan bahsetmek mümkündür. Zira, her ne kadar bal hakkında bazı bilgilere sahip olunsa da bazıları yanlıştır. Bu yanlışlar ise tüketicilerin kararını etkiler. Bal hakkında en yaygın yanılgılar ve gerçekleri şunlardır:

Gerçek bal kristalize olur, sahte bal kristalize olmaz: Sahte ve gerçek bal arasında birçok yanlış görüş vardır. Ayırt edilmesi için bu iki bal arasındaki farklılıklar kulaktan kulağa yayılır. Bunlardan biri de gerçek balın kristalize olduğu, sahte balın kristalize olmadığı iddiasıdır. Ancak bazı doğal bal ürünleri özelliklerinden dolayı kristalize olmaz. Örneğin akasya balı kristalize olmayan bir bal ürünüdür.

Hakiki bal koyu renklidir: Hakiki balın koyu renkli olması tamamen bir yanılgıdır. Balın rengi kaynağına ve üretildiği çevreye göre değişir. Bu nedenle her koyu renkli bal hakiki olamaz. Genelde çörekotu ve kestane balı koyu renklidir. Diğer süzme bal ürünleri nispeten daha açık renkli olabilir. Ancak balın açık renkli olması da sahte bal olduğu anlamına gelmemelidir.

Saf bal boğazı yakar: Bal hakkındaki bazı yanılgılar genelde balın doğal veya sahte olduğunu belirlemek için söylenir. .Gerçek balın boğazı yaktığı yanılgısı da bunlardan biridir. Balın kaynağına göre tadı değiştiği için boğazı yakması yanlıştır. Bunun gerçeği ise balın boğaz yakmasının doğallığı ile ilişkisinin olmamasıdır. Aynı zamanda boğazı yaktığı düşüncesinin de göreceli olduğunu belirtmek gerekir.

Her bal tatlıdır: Bal ürünleri, üretildiği kaynağa göre tatlı ya da hafif tatlı olabilir. Özellikle de çiçek süzme bal ürünlerinin tadı daha tatlıdır. Ancak petek ve ham bal ürünleri nispeten daha az şeker içerdiği için hafif tatlıdır. Bunlara bağlı olarak da her balın tatlı olabileceğini düşünmek yanlıştır. Diğer yandan ise yüksek polen içeren kestane balı, diğerlerine göre daha acımsı bir tada sahiptir. Dolayısıyla bu bal ürünü de her balın tatlı olacağı düşüncesini çürütür.

Doğal bal şeker içermez: Şeker türleri yapay ve doğal olarak ayrılır. Doğal bal ürününde de şeker bulunmadığını söylemek yanlıştır. Çünkü glikoz ve fruktoz olarak bilinen doğal şekerler içerir. Bu da balın doğal bir tatlandırıcı olduğunu belirten özelliğidir. Ancak bu şekerler antioksidan ve aminoasitlerle bir arada bulunduğu için balda baskın bir şeker tadı oluşturmazlar. Doğal şeker içerse bile dikkatli tüketilmesi gerektiğini de belirtmek gerekir.

bal hakkinda dogru bilinen yanlislar

Toros Dağı Bal güvencesi ile Doğal Bal Satın Alın!

Torosların Yüksek rakımlı yaylalarında üretilen, analiz raporlu gerçekliği kanıtlanmış ürünleri hemen satın alın!

Balı Kimler Tüketmeli, Kimler Tüketmemelidir?

Bal, insan sağlığında yıllardan bu yana tüketilen bir besindir. Öyle ki eski tarihlerde bile bu besini tüketmeyen bir topluluktan bahsedilemez. Çok geniş coğrafyalarda ve zamanlarda tüketilen bu ürün günümüzde de kullanılmaya devam edilir.

Balın bazı kişiler tarafından tüketilmesi önerilir, bazı kişiler tarafından da tüketilmemesi önerilir. Bu faydalı besinin iki yaşından itibaren belirli ölçülerde tüketilmesi mümkündür. Çocuk, genç ve ileri yaştaki kişiler tarafından tüketilmesi de uygundur. Ancak özel alerjik rahatsızlığı olmayan kişilerin yemesi daha iyidir. Birçok hastalığa iyi gelse de doğal bal ürünleri, belirli miktarlarda tüketilmelidir.

Bal Sadece Enerji Mi Verir?

Bal hakkında doğru bilinen yanlışlar arasında balın sadece enerji verdiği düşüncesi yer alır. Bal, yüksek karbonhidrat içerdiği için enerji seviyesini artırır. Ancak sadece enerji vermekle kalmaz. Çünkü içerisinde birçok vitamin, mineral ve aminoasit yer alır. Bu içerikler, vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineral değerlerine de katkı sağlar. Dolayısıyla birçok hastalığa iyi gelir ve vücut dolaşım sistemlerini destekler.

Bal Bozulur Mu?

Balın raf ömrü pek çok kişi tarafından merak edilir ve tartışma konusudur. Bu noktada bal ürünlerinin belirlenen oda sıcaklığında muhafaza edilmesi gerekir. Gerçek bal uzun yıllar boyunca bozulmadan durabilir. Ancak uygun şekilde saklanmadığında raf ömrü kısalabilir.

Balın faydalarından yararlanabilmek için doğal ve kaliteli üretim yapan bir üretici bulmalısınız. Toros Dağı Bal yıllardan gelen tecrübesi ile en kaliteli ve doğal balı sizlere sunmaya çalışmaktadır.