Ballı Güllaç Tarifi – Ramazana Özel

Ballı Tarifler

Ballı güllaç tarifi, Ramazan ayındaki iftar sofralarında sunulan bir tatlı yapımıdır. Ramazan denilince akla gelen lezzetlerden biri olan güllaç, hafif tadı ve yumuşak dokusuyla vazgeçilmez tatlılardandır. İftar vaktinde yemeklerden sonra sunulan bu tatlı, hafif olduğu için mideye ağırlık vermez. Buna bağlı olarak da mide hazımsızlık problemleri yaratmadan tatlı ihtiyacını bastırır. Özellikle de bal ile tatlandırıldığında çok daha hafif ve sağlıklı hale gelir.

Ballı Güllaç Tarifi İçin Gerekli Malzemeler

Ballı güllaç, hafif tadı ve aromatik lezzetiyle Ramazan’da tüketilebilecek en iyi tatlı alternatiflerinden biridir. Bal ile yeniden yorumlanan bu tatlı, yüksek besin değerlerini de kazanır. Rafine şeker içermediği için gönül rahatlığıyla tercih edilebilecek lezzetlerden biridir. Ayrıca yapımında da hemen bulunabilen malzemeleri gerektirir. Ballı güllaç için gerekli olan malzemeler şunlardır:

  • 4 yaprak güllaç
  • 1 litre süt
  • 5 yemek kaşığı Toros Dağı Bal Süzme Çiçek Balı
  • 15 adet ceviz
  • 1 çay bardağı ayıklanmış nar taneleri

 

Yukarıdaki malzemeler 6 kişilik için uygundur. Bu malzemeleri hazırladıysanız yapımının da kolay olduğunu bilmelisiniz. Diğer güllaç tariflerinde bal yerine toz şeker kullanılır. Ancak rafine şeker, sağlıklı olmadığı için iftardan hemen sonra ağır gelebilir. Hafif ve sağlıklı bir tatlı için balla tatlandırdığınız güllacı hazırlayabilirsiniz.

balli gullac

Toros Dağı Bal güvencesi ile Doğal Bal Satın Alın!

Torosların Yüksek rakımlı yaylalarında üretilen, analiz raporlu gerçekliği kanıtlanmış ürünleri hemen satın alın!

Ballı Güllaç Tarifi Nasıl Yapılır?

Ballı güllaç tarifi, basit ve pratik aşamalardan oluştuğu için zahmet gerektirmeyen bir tatlıdır. 30 dakika içinde hazırlanan bu tatlı 2 saat de buzdolabında bekletilmelidir. Böylece lezzeti daha iyi özleşir ve muhteşem hale gelir. Ballı güllacın yapım aşamaları şu şekildedir:

  • Tencere içerisine sütün tamamını alarak kaynatana kadar pişirin. Bir taşım kaynattıktan sonra bir süre bekleterek ılımasını bekleyin.
  • Süt ılıdıktan sonra üzerine 5 yemek kaşığı süzme çiçek balını ekleyin ve karıştırın. İsteğe bağlı olarak aromatik bir lezzet olması için içerisine 2-3 damla gül suyu damlatabilirsiniz.
  • Güllaç yapraklarından birini alıp hazırladığınız tepsi üzerine yerleştirir. Bir kepçe ballı süt karışımından yaprağın üzerine gezdirerek aynı işlemi diğer yapraklar üzerinde de uygulayın.
  • İki kat oluşturduktan sonra havanda dövülen cevizlerin birazını eşit bir şekilde serpin.
  • İki kat daha oluşturmak için bir güllaç yaprağını daha alıp üzerine yine bir kepçe süt gezdirin.
  • Son kata gelinceye kadar bu işlemi yapın ve en son katında üzerine dövülmüş cevizlerini serpin. İsteğe bağlı olarak nar tanelerini de serpebilirsiniz.
  • Sütü tamamen çekmesi için ballı güllacı buzdolabına kaldırabilirsiniz.
balli gullac tarifi

Ballı Güllaç Sunumu

Ballı güllacı yemek ve misafirlerinize sunmak için dilimleyerek kesebilirsiniz. 2 saat buzdolabında beklediği için daha yumuşak ve kesilebilir kıvamda olacaktır. İstediğiniz büyüklükte dilimledikten sonra dilerseniz yanına dondurma da koyabilirsiniz. Sunumunun daha göze hitap etmesi için üzerine kurumuş gül tomurcukları ve yaprakları da serpebilirsiniz. Hem lezzet hem de sunumuyla dikkat çeken ballı güllaç, sizin ve misafirlerinizin favori tatlısı olabilir.

Ballı Güllaç Tarifinin Püf Noktaları

Ballı güllaç tarifi püf noktaları söz konusu olduğunda birkaç unsurdan bahsedebiliriz. Bu özel tatlıyı yaparken sütün sıcaklığı oldukça önemlidir. Eğer çok sıcak sütle yapılırsa daha hamurumsu bir kıvam oluşacaktır. Diğer yandan çok soğuk sütle yapıldığında da yapraklar daha katı formda kalacaktır. Bu nedenle ılık sütle tam kıvamında bir yumuşaklık kazandırabilirsiniz.

Ballı Sütlaç Kaç Kalori?

Ballı sütlaç, Ramazan ayında iftar sofralarına hitap eden bir tatlıdır. Bu tatlının kalori değeri, sağlık açısından önemlidir. Her ne kadar balla tatlandırılsa da uygun porsiyonlarda tüketmek gerekir. 100 gram ballı güllaç yaklaşık 168 kalori içerir. 100 gram bal, 304 kalori değerinde olduğu için buna uygun şekilde malzeme miktarı ayarlayabilirsiniz.

Güllacın Tarihi

Türk mutfağına özgü bir lezzet olan güllacın tarihi, Osmanlı döneminde II. Murat dönemine kadar dayanır. O dönemlerde yumurtalı güllaç ve tava güllacı olarak tüketilirken günümüzde de tatlı şeklinde tüketilir. Gül suyunun eklenmesiyle ‘güllü aş’ olarak adlandırıldığı için şimdi güllaç olarak isim  bulmuştur.

Osmanlı sultanlarının sofralarından eksik etmediği güllaç, günümüzde de Ramazan tatlılarından biri olarak sunulur. Hazmı kolay ve hafif bir tatlı olduğu için iftardan sonra tüketilmesi önerilir. Ballı güllaç daha da sağlıklı ve besin değeri yüksek olduğu için farklı bir alternatifidir.

Balın faydalarından yararlanabilmek için doğal ve kaliteli üretim yapan bir üretici bulmalısınız. Toros Dağı Bal yıllardan gelen tecrübesi ile en kaliteli ve doğal balı sizlere sunmaya çalışmaktadır.