Bal Hasadı Nedir?

Bal

Bal hasadı, söz konusu olan arı ürününün toplanma sürecidir. Tüm dünyada lezzetli bir besin olan bal, faydalı olduğu için sık tüketilir. Vücut direncini artıran, enerji veren ve enfeksiyondan kaynaklanan hastalıkları önleyen bu gıda uzmanlar tarafından da önerilir. Arıların sunduğu bu eşsiz besinin özel bir toplanma süreci vardır. Bal sağımı olarak da bilinen bu süreç ile ilgili birçok unsuru bilmek gerekir.

Bal Hasadı Ne Anlama Gelir?

Günlük hayatımızda sıkça tükettiğimiz bir besin olan bal, birçok işlemden geçtikten sonra sofralara ulaşır. Kovanlardan toplanma süreci ise bal hasadı olarak adlandırılır. Peteklerin sırları yani içerisindeki olgunlaşmış bal alındıktan sonra süzme hale gelmesi için makinelerden geçirilir. Balın sırlanmasından sonra yapılması gereken bu işlem bal sağımı olarak da adlandırılır.

bal hasadi nedir

Toros Dağı Bal güvencesi ile Doğal Bal Satın Alın!

Torosların Yüksek rakımlı yaylalarında üretilen, analiz raporlu gerçekliği kanıtlanmış ürünleri hemen satın alın!

Bal Sağımı Nasıl Yapılır?

Bal sağımı iki aşamadan oluşan bir süreçtir. Bu süreç, hasat öncesi ve sonrasıdır. Bu işlemi yapmak için birçok yöntemden yararlanmak mümkündür. Ürünün miktarına ve planlamaya göre farklı yöntemler kullanılabilir. Bal hasadı yöntemleri şunlardır:

Silkme Süpürme Yöntemi: Silkme süpürme yöntemi küçük kovanlı arıcılar için uygundur. Kovanın yanına sehpa yerleştirildikten sonra körük yakılır. Bunun nedeni ise arıları sakinleştirmek ve saldırmalarını önlemektir. Kovan üzerindeki ballık kuluçkadan ayırdıktan sonra sehpa üzerine yerleştirilir. Ballık ve kuluçkanın üzerinin örtülmesinin ardından silkeleme işlemine geçilir. Bal çerçevesi iki ucundan tutularak silkelenir. Bu şekilde hızlı ve israfsız bir bal sağım işlemi gerçekleşmiş olur.

Arı Kaçıran Yöntemi: Arı kaçıran aleti örtü tahtasına monte edilir ve arıların yukarı çıkması engellenir. Bal hasadını kolaylaştıran bu yöntemde arılar kısa süre içinde ballığı terk eder. Çerçevelerden uzaklaştıkları için ballar da zararsız bir şekilde toplanır.

Hava Üfleme Yöntemi: Kovanın içine basınçlı bir hava üflenmesiyle uygulanan bir yöntemdir. Arılar hava üfleme yöntemiyle çerçeveden uzaklaşır. Diğer yandan sehpaya ihtiyaç duyulur. Sehpa ile kovan uçuş deliği arasına bez yerleştirilir. Ardından ballık sehpanın üzerinde durur. Basınçlı hava çerçevelere üflendikçe arılar örtünün üzerine düşer. Ballı petekler de bu sayede hızlı ve kolay şekilde alınır.

Balın Süzülmesi: Bal hasadından sonra yapılması gereken tek işlem süzmedir. Bal sırları sır bıçağı ile kaldırıldıktan sonra peteklerin süzülmesi gerekir. Bu süreçte elle ya da santrifüj olarak adlandırılan bal süzme makinesi ile müdahale etmek mümkündür. Kolay bir süzme işlemi için ortam sıcaklığının 25-30 derece olması yeterlidir.

Balın Dinlendirilmesi: Bal süzüldükten sonra dinlendirilmelidir. Ancak bu aşamada bal mumlarının parçalarından ve diğer yabancı madde kalıntılarından arındırılması önemlidir. Detaylı bir süzme işlemi olduğu için çok katlı eleklerden geçirilir. Çünkü bazı istenmeyen parçalar kalabildiği için sağlık açısından uygun değildir. Balın dinlendirilmesi, tüm parçalardan arındırılması için önemlidir. Bu nedenle büyük dinlenme tanklarında bekletilir ve kendi rengine dönmesi sağlanır.

Balların Depolanması: Eğer büyük miktarda bal hasat edildiyse mutlaka uygun koşullarda saklanmalıdır. Zira uygun koşullarda saklanmadığında hemen kristalleşir ve ekşiyebilir. Ambalajlanan bal ürünleri karanlık, havadar ve temiz ortamlarda saklanmalıdır. Kristalleşmesi doğal olduğu için buna müdahale edilemez. Ancak uygun depolama koşullarında saklandığında şekerlenmesi geciktirilebilir.

bal hasadi nedir nasil yapilir

Bal Sağımı Ne Zaman Yapılır?

Bal sağımının net bir zaman dilimi yoktur diyebiliriz.  Çünkü her yörede ballar farklı zaman dilimlerinde olgunlaşır. Bazı yerlerde ağustos ortasında başlarken bazı yerlerde de eylül başlarında yapılabilir. Dolayısıyla balların sırlanmasına göre zaman belirlenir. Olgunlaşmayan balı toplamak tüketime uygun değildir. Çünkü tam bal kıvamı oluşmamıştır ve lezzeti de yerinde olmayabilir.

Bal hasadının belirli saatlerinden söz edilebilir. Genelde sabahleyin ya da akşam karanlık vakitlerde toplanabilir. Bu vakitlerde arılar kovanlara saldırmaya daha az meyillidir. Dolayısıyla bal toplanırken yağmacılığın önüne geçmek mümkündür.

Bal Kaç Gün İçinde Hasat Edilir?

Balın hasat edilme süresi birkaç günü alabilir. Ancak burada en belirleyici unsur kovan  ve arıcı çalışanların sayısıdır. Eğer fazla kovandan bal toplanması gerekmiyorsa en az 2 gün sürebilir. Çok fazla kovan varsa bu süre 2 haftaya kadar uzayabilir. Aynı zamanda uygun olmayan hava koşulları ve hasat ekipmanlarının eksikliği bu zamanı aksatabilir. Dolayısıyla 2 haftadan daha uzun sürelerde de balın hasadı gerçekleşebilir.

Balın faydalarından yararlanabilmek için doğal ve kaliteli üretim yapan bir üretici bulmalısınız. Toros Dağı Bal yıllardan gelen tecrübesi ile en kaliteli ve doğal balı sizlere sunmaya çalışmaktadır.